Racefiets gestolen, wat nu?

Als eigenaar van een racefiets, moet je er niet aan denken dat je fiets gestolen wordt. Zo’n fiets is je lust en je leven; je trekt ermee op uit om mooie tochten te maken, alleen of samen met anderen. Hoeveel racefietsen er jaarlijks worden gestolen is niet precies bekend, maar het totale aantal fietsen dat dagelijks gestolen wordt, ligt boven de driehonderd stuks per dag. Een zeer reĆ«el gevaar dus.

Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt?

De meeste fietsen worden gestolen rondom het eigen huis. Het beste is dan ook om de fiets binnen te stallen, voor zover dat mogelijk is. Kun je je fiets binnen niet kwijt, zet hem dan buiten altijd met twee goede sloten op slot. En natuurlijk ergens aan vast, ook wanneer je maar even bij de fiets weg bent. Wist je trouwens dat de meeste fietsen overdag worden gestolen? Fietsendieven doen dat omdat ze overdag minder opvallen dan ’s avonds. Het is belangrijk om je fiets te registeren bij het Fietsdiefstalregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Via een combinatie van het merk en het framenummer of liever nog een chip die in de fiets aangebracht is, kun je je fiets hier aanmelden. Dit maakt de opsporing makkelijker en fietsenkopers kunnen bij dit register checken of de fiets die ze kopen niet gestolen is.

Wat doe je als je fiets gestolen wordt?

Mocht je fiets na alle voorzorgmaatregelen die je genomen hebt, toch gestolen zijn dan is dat hartstikke vervelend. Wat kun je doen nadat je er achter bent gekomen dat je fiets weg is? Ten eerste doe je aangifte. Veel mensen laten deze stap achterwege omdat ze denken dat het toch geen zin heeft. En het is waar, er komen niet zo heel veel gestolen fietsen weer terug bij hun eigenaar, ongeveer 7 procent. Fietsen die een ingegraveerde postcode of een chip hebben, worden echter drie keer zo vaak teruggevonden. Aangifte doen loont dus toch wel. Je kunt ook zelf speurwerk gaan verrichten. Laat je buren weten dat je fiets gestolen is, misschien heeft iemand iets gezien. Ook kun je je fiets gaan zoeken op Marktplaats. Bron: www.anwb.nl/verzekeringen/fietsverzekering